İlk Yardım Eğitimi

İlk Yardım
Mesleki Belge

İlkyardım eğitimi, acil durumlarda sağlık profesyonelleri gelene kadar geçen sürede, bir kişinin yaşamını veya sağlığını korumak ve acil tıbbi müdahalede bulunmak için temel becerilerin öğretildiği bir eğitimdir. İlkyardım eğitimi, hayat kurtarıcı becerilerin yanı sıra yaralanmaların ve ani hastalıkların etkili bir şekilde yönetilmesini de kapsar.

İlkyardım eğitimi, genellikle belirli bir kurum, organizasyon veya topluluk tarafından düzenlenir. Bu eğitimler, profesyonel sağlık çalışanları, kurtarma ekipleri, iş yerindeki personel, öğretmenler, ebeveynler ve genel halk gibi çeşitli gruplara yönelik olabilir.

İlkyardım eğitimi genellikle şu konuları kapsar:

  1. Temel İlkyardım Bilgileri: Yaralanmaların ve acil durumların tanınması ve değerlendirilmesi, acil durum sahnesinin güvenliğinin sağlanması, yardım çağrısı yapılması ve olay yerindeki kişilere yaklaşım.

  2. Solunum Yolu ve Solunum Müdahaleleri: Solunum yolu tıkanıklıklarının önlenmesi ve çözülmesi, suni solunum (ağızdan ağza veya CPR) uygulamaları.

  3. Kalp ve Dolaşım Sistemi Acil Durumları: Kalp krizi, ani kalp durması gibi durumlar için müdahaleler.

  4. Yaralanmaların Yönetimi: Kanamaların durdurulması, yara bakımı, kırık ve çıkıkların sabitlenmesi, sargıların uygulanması.

  5. Ani Hastalıkların Yönetimi: Şeker koması, epilepsi nöbetleri, astım krizleri gibi durumlar için müdahaleler.

  6. Zehirlenmeler ve Yanıkların Yönetimi: Zehirlenmelerde ilk yardım, yanıkların soğutulması ve tedavisi.

İlkyardım eğitimi, katılımcılara acil durumları etkili bir şekilde yönetme becerileri kazandırır ve acil durumlarda doğru ve hızlı müdahalede bulunma yeteneğini artırır. Bu tür eğitimler, kazaların ve acil durumların sonuçlarını minimize etmeye yardımcı olabilir ve hayat kurtarabilir. Ayrıca, toplulukların acil durumlara hazırlıklı olmasına ve sağlık hizmetlerine erişimi artırmasına yardımcı olabilir.

Neden İlk Yardım Eğitimi Alınmalıdır?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve Sağlık Bakanlığı’nın 29.07.2015 tarihli İlkyardım Yönetmeliği gereği tüm iş yerlerinde İlkyardımcı personel istidam zorunluluğu getirilmiştir.

MADDE 19 – (1) İş sağlığı ve güvenliği kapsamında;

  1. a) Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı,
  2. b) Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı,
  3. c) Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı, bulundurması zorunludur.

Bu amaçla ilgili yönetmelik hükümlerince düzenlenen bu eğitim, bireysel katılımcılar kadar iş kanunu kapsamında yer alan iş yerleri için de alınması zorunlu bir eğitimdir. Çok tehlikeli iş yerlerinde her 10 kişiden biri, tehlikeli iş yerlerinde her 15 kişiden biri ve az tehlikeli iş yerlerinde her 20 kişiden biri ilkyardımcı olmak zorundadır.

Diğer sertifika programları için tıklayınız.

İlk Yardım Belgesi